Înapoi

ATENTIONARE HIDROLOGICA NR. 18 DIN 30.04.2022

Sursa: Institutul Național de Hidrologie și Gospodarire a Apelor,  București

Ziua/luna/anul: 30.04.2022

Ora: 08:45

Numărul mesajului: 18

Către:

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă: Someş-Tisa, Crişuri, Banat, Jiu, Olt şi Siret.

FENOMENELE VIZATE:

Creşteri de debite şi niveluri cu depăşirea COTELOR DE ATENŢIE ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte.

 

BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:   

Crasna, Crişul Alb, Bârzava şi Olt.

 

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 30.04.2022 ora 09:00 – 01.05.2022 ora 06:00

 

            Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se actualizează ATENŢIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 17 din 29.04.2022, după cum urmează:

 

 

COD GALBEN

 

            În intervalul 30.04.2022 ora 09:00 – 01.05.2022 ora 06:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna – sector aval S.H. Craidorolţ (judeţul Satu Mare), Crişul Alb – sector aval S.H. Ineu (judeţul Arad), Bârzava – sector aval S.H. Gătaia (judeţul Timiş), Olt – sector aval confluenţă cu râul Baraolt – amonte Ac. Voila (judeţele: Covasna şi Braşov).

 

            Se ridică începând cu data de 30.04.2022 ora 09:00 Atenţionarea Hidrologică din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

 

            Harta cu codurile se anexează.

 

            În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

 

            Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu "Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră."

 

 

Intocmit,

George TUDORACHE

 

Aprobat,

Director  C.N.P.H.

dr. Marius MӐTREAŢӐ

 

      COD GALBEN: Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații.

Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale.

În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.

 

      COD PORTOCALIU: Risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale.

În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intesității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

 

      COD ROŞU: Risc de inundații majore care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport, exploatarea construcţiilor hidrotehnice, altele.

În secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTELOR DE PERICOL / Fazei a III – a de apărare (mai mari de 20-30 cm).  Din cauza intensității majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viața oamenilor.