Caracterizarea starii raurilor în intervalul 05.06.2020 ora 07.00 – 06.06.2020 ora 07.00

Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice Crişuri, Jiu, Vedea, Bârlad, şi bazinele inferioare ale Oltului, Argeşului şi Ialomiţei şi pe cele din Dobrogea unde au fost relativ staționare.
Pe râul Prut debitele au fost în creştere prin propagare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 10-40% din mediile multianuale lunare, mai mari (40-90% din normalele lunare) în bazinele hidrografice Someș, Târnavele, Bârzava, Jiu, Vedea, Teleorman, Neajlov, Prahova, Suceva, Moldova, Bistriţa, Trotuș, Putna, Rm. Sărat și pe râurile din Dobrogea pe cursul Mureşului, cursurile mijlocii și inferioare ale Timișului și ale Argeșului și peste normalele lunare pe râurile din bazine hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Firiza cursurile Siretului și Buzăului, cursul superior al Prutului, cursul inferior al Begăi. 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.


Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 03.05.2020 ora 07.00 – 04.05.2020 ora 07.00

Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă aferent zonelor montane înalte şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prutul superior, iar pe cele din bazinele Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, bazinul mijlociu și inferior al Prutului și cele din Dobrogea au fost în general staționare.
Creșteri mai însemnate de niveluri și debite datorită precipitațiilor cu caracter torențial, însemnate cantitativ, căzute în interval s-au înregistrat pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Lăpuș, bazinele superioare ale Jiului, Ialomiței și Buzăului.
Ca urmare a precipitaţiilor sub formă de averse, torențiale, căzute în interval şi propagării, s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Maramureș, Moldova, nordul Transilvaniei și nordul Munteniei.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30 – 90% din normalele lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, pe râul Motru, în bazinul superior al Ialomiței și pe unii afluenți ai Oltului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Bârlad, pe cursurile mijlocii și inferioare ale Crasnei, Barcăului, Târnavelor, bazinul inferior al Bistriței și afluenții Prutului.
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ şi nouă ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENŢIE râul Crasna la staţia hidrometrică Vineţeşti (340+10)-jud. VS.

Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri