Caracterizarea starii raurilor în intervalul 18.05.2019 ora 07.00 – 19.05.2019 ora 07.00

Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele Siret, Prut, cursurile superioare ale Crasnei, Barcăului şi Crişului Repede, cursul superior şi inferior al Mureşului, bazinul superior şi mijlociu al Oltului şi bazinul superior al Argeşului şi în general în scădere pe celelalte râuri.
Pe râurile din Dobrogea, debitele au fost în general staționare.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Nădaș – Aghireșu (100+10)-jud. CJ,  Almaș – Almașu (160+45)-jud. SJ, Agrij – Românași (100)-jud. SJ, Crasna – Șimleul Silvaniei (300 +38)-jud. SJ,  și Răcăciuni – Răcăciuni (250)-jud. BC. 
Se situează peste:
- COTA DE INUNDAŢIE râul Prut la staţia hidrometrică Stânca aval (300+69)-jud.BT, datorită deversărilor controlate din acumularea Stânca Costeşti.  
- COTELE DE ATENŢIE râurile la stațiile hidrometrice: Moravita – Moraviţa (250+30)-jud.TM, Prut – Oroftiana (370+12)-jud.BT şi Oancea (440+13)-jud.GL 
Debitele se situează în jurul jurul și peste normalele lunare multianuale, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Rm. Sărat, Putna, Suceava, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului, Ialomiței, Moldovei și Bârladului, afluenții Prutului și râurile din Dobrogea unde se situeaza la valori cuprinse între 40 – 90%  din acestea.
Este în vigoare Atenţionarea Hidrologică Nr. 15 din 18.05.2019.
În interval au fost emise 4 Atenționări  Hidrologice pentru Fenomene Imediate. 

Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 03.11.2018 ora 07.00 – 04.12.2018 ora 07.00

Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval pe râurile din bazinul hidrografic Barcău, diminuării formațiunilor de gheață pe râurile din bazinele: Someșul Mic, Someșul Mare, bazinele inferioare ale Trotușului și Bârladului și ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe cele din bazinul Bistriței și pe cursul superior al Prutului.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Putna, Rm. Sărat, Buzău, Prut (cu excepția cursului superior al Prutului), Târnava Mare, Târnava Mică, bazinele superioare ale Oltului, Trotușului, Bârladului și pe cursul inferior al Mureșului debitele au fost în scădere, iar pe celelalte râuri, relativ staționare.
Creșteri izolate de debite ca urmare a diminuării formațiunilor de gheață s-au produs și în bazinele superioare ale râurilor: Vișeu, Iza, Tur.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-100% din mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele Suceava, Moldova, Trotuș, cursul mijlociu și inferior al Siretului şi mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare, Crasna, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb, Bistra, Moravița, Nera, Bârlad, Jijia și pe unele râuri din bazinul Mureșului (Comlod, Feernic, Secaș, Ampoi, Râul Mare, Râul Galben), bazinul mijlociu și inferior al Oltului și bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheață) au fost în restrângere și diminuare pe râurile din vestul, nord-vestul țării, pe cele din zona subcarpatică a Olteniei, Munteniei, sudului Moldovei și s-au menținut fără modificări importante pe celelalte râuri.
Curge năboi (zăpadă îngheţată în albie) pe râurile la staţiile hidrometrice: Moldova - Fundu Moldovei și Roman, Izvorul Giumălaului - Pojorâta, Bistriţa - Dorna Giumalău și Frumosu, Siret - Nicolae Bălcescu, Olt - Micfalău, Sălişte - Sălişte, Vedea - Alexandria, Ialomiţa - Coşereni, Ciochina și Ţăndărei, Răstoliţa - Răstoliţa, Mureş – Gălăoaia și Arieş - Turda, 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

Anunțuri Anunțuri