Caracterizarea starii raurilor în intervalul 21.02.2019 ora 07.00 – 22.02.2019 ora 07.00

 
Debitele au fost relativ staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Rm. Sărat, Putna, bazinele superioare ale Crasnei, Crișului Repede, Mureșului, Târnavelor, Oltului, cursurile inferioare ale Someșului, Crișului Alb, Timișului şi Prutului, cursul mijlociu și inferior al Siretului, unde au fost în creştere datorită precipitațiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării și cursul superior și mijlociu al Prutului, unde au fost în scădere.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă s-au mai înregistrat și în bazinul hidrografic Trotuș, în bazinele superioare ale râurilor: Vișeu, Timiș, Bârzava, Nera și Bistrița.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 50-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Lăpuș, Arieș, Nera, Jiu, Cibin, Siret (cu excepția afluenților de stânga), Prut (exceptând râurile din bazinul superior). 
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și izolat pod de gheaţă) existente în bazinele superioare al Mureşului, Moldovei, Bistriţei și Tazlăului au fost în ușoară diminuare, cele din bazinul superior al Oltului au fost în eliminare, iar cele din bazinul superior al Lotrului  s-au menținut fără modificări importante. 
Curge năboi pe râurile la stațiile hidrometrice:Mureș – Stânceni și Dorna-Dorna Cândreni.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

 


Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 03.11.2018 ora 07.00 – 04.12.2018 ora 07.00

Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval pe râurile din bazinul hidrografic Barcău, diminuării formațiunilor de gheață pe râurile din bazinele: Someșul Mic, Someșul Mare, bazinele inferioare ale Trotușului și Bârladului și ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe cele din bazinul Bistriței și pe cursul superior al Prutului.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Putna, Rm. Sărat, Buzău, Prut (cu excepția cursului superior al Prutului), Târnava Mare, Târnava Mică, bazinele superioare ale Oltului, Trotușului, Bârladului și pe cursul inferior al Mureșului debitele au fost în scădere, iar pe celelalte râuri, relativ staționare.
Creșteri izolate de debite ca urmare a diminuării formațiunilor de gheață s-au produs și în bazinele superioare ale râurilor: Vișeu, Iza, Tur.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-100% din mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele Suceava, Moldova, Trotuș, cursul mijlociu și inferior al Siretului şi mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare, Crasna, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb, Bistra, Moravița, Nera, Bârlad, Jijia și pe unele râuri din bazinul Mureșului (Comlod, Feernic, Secaș, Ampoi, Râul Mare, Râul Galben), bazinul mijlociu și inferior al Oltului și bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheață) au fost în restrângere și diminuare pe râurile din vestul, nord-vestul țării, pe cele din zona subcarpatică a Olteniei, Munteniei, sudului Moldovei și s-au menținut fără modificări importante pe celelalte râuri.
Curge năboi (zăpadă îngheţată în albie) pe râurile la staţiile hidrometrice: Moldova - Fundu Moldovei și Roman, Izvorul Giumălaului - Pojorâta, Bistriţa - Dorna Giumalău și Frumosu, Siret - Nicolae Bălcescu, Olt - Micfalău, Sălişte - Sălişte, Vedea - Alexandria, Ialomiţa - Coşereni, Ciochina și Ţăndărei, Răstoliţa - Răstoliţa, Mureş – Gălăoaia și Arieş - Turda, 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri