Caracterizarea starii raurilor în intervalul 26.10.2020 ora 07.00 – 27.10.2020 ora 07.00

Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Crișul Repede, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare și mijlocii ale Crișului Negru și Crișului Alb și bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței unde au fost în scădere.
Pe râurile din bazinul superior al Buzăului, bazinul mijlociu și inferior al Ialomiței și pe cele din Dobrogea, debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării, iar pe cursurile inferioare ale Crișului Negru și Crișului Alb, creșterile s-au datorat numai propagării.
Datorită precipitațiilor cu caracter torențial, însemnate cantitativ, căzute în interval, s-au produs scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale, și creșteri importante de niveluri și debite, cu depășirea COTELOR DE APĂRARE, pe unele râuri din județul Constanța.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile lunare multianuale, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru, Crişul Alb, Bârzava, Caraș, Ialomița, pe cele din Dobrogea, cursul superior al Trotușului și cursul mijlociu și inferior al Siretului şi mai mici (sub 30% din aceste valori) în bazinele hidrografice: Bârlad, Tazlău și Râmnicu Sărat.
În interval s-a situat peste COTA DE INUNDAȚIE râul Topolog la stația hidrometrică Saraiu (400+90) – jud. CT și peste COTELE DE ATENȚIE, râurile la stațiile hidrometrice Casimcea – Cheia (150+130) – jud. CT, Vl. Neagră – Lumina (225+15) – jud. CT, Nuntași – Nuntași (100+90) – jud. CT
În interval au fost emise patru ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.


Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 05.08.2020 ora 07.00 – 06.08.2020 ora 07.00

Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Someș, bazinul superior al Jiului, cursul mijlociu și inferior al Mureșului, cursul Sucevei și cursul superior al Prutului unde au fost ȋn scădere. Pe râurile din bazinul superior al Begăi, debitele au fost în creștere, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide și creșteri semnificative de niveluri și debite s-au produs pe râuri mici din zonele de deal și munte, în special pe unele râuri din Banat și Crișana, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile lunare multianuale, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe: Someș, Bega, Mureşul inferior, Timişul  inferior, Cibin, Olteţ, pe cursurile superioare ale râurilor Bistriţa, Trotuş şi pe cursul Prutului și mai mici (10-30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele Bârlad, Rm. Sărat și Jijia.
Se menţine peste COTA DE ATENŢIE râul Prut la staţia hidrometrică Şiviţa (360+5) – jud. GL, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca Costeşti a viiturilor formate în amonte de intrarea în ţară. 

Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri