Caracterizarea starii raurilor în intervalul 19.02.2020 ora 07.00 – 20.02.2020 ora 07.00


Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Nera, Putna, Buzău, cursul superior al Siretului, cursurile mijlocii şi inferioare ale Timişului, Sucevei şi Trotuşului, unde au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheață şi propagării.
Creşteri izolate de debite, ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval, s-au înregistrat în bazinul superior şi inferior al Oltului şi în bazinul superior al Prahovei. 
Formaţiunile de gheaţă (preponderent gheaţă la maluri, izolat năboi şi pod de gheaţă), prezente pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi pe unele râuri din bazinele superioare ale râurilor: Someş, Mureş, Moldova şi Bistriţa, au fost in diminuarea și eliminare.
Curge năboi (zăpadă îngheţată în albie) pe râurile din bazinele hidrografice: Bistriţa – Miţa, Bistriţa – Dorna Arini, la Broşteni, Dorna – Dorna Cândreni.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste mediile multianuale lunare) pe Someşul Mic, Suceava, pe cursul superior şi mijlociu al Bistriţei, cursul superior al Trotuşului şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Moraviţa, Vedea, Jijia, Bârlad, pe unii afluenți ai Jiului inferior (Coșuștea, Amaradia, Raznic), ai Oltului mijlociu şi inferior (Homorod, Şercaia, Pârâul Nou, Hârtibaciu, Lotru, Cungrişoara, Mamu, Beica, Olteţ) și ai Argeșului (Râul Doamnei, Argeşel, Cârcinov, Neajlov).
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.


Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 08.01.2020 ora 07.00 – 09.01.2020 ora 07.00

 
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinul superior al Oltului unde au fost în ușoară scădere.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheață) prezente în majoritatea bazinelor hidrografice au fost în intensificare și extindere pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Arieș, bazinul superior al Mureșului, pe cele din zonele de deal și munte din sudul țării și pe cele din Moldova, iar pe cele din bazinele hidrografice Barcău, Crișuri, Târnave, pe afluenții Mureșului inferior, pe cele din Banat și cele din zona de câmpie din sudul țării s-au menținut fără modificări importante.
S-a format zăpor pe râul Ialomicioara la stația hidrometrică Fieni și curg sloiuri (pe 10% din suprafața albiei) pe râul Olt la stația hidrometrică Hoghiz.
Curge năboi pe râurile la staţiile hidrometrice: Vişeu – Bistra, Someş pe sectorul Rodna – Beclean, la Ulmeni și Satu Mare, Iad – Leșu Amonte, Mureş – Stânceni, Glodeni și pe sectoarele Acmariu – Gelmar și Săvârșin – Nadlac, Răstoliţa – Răstoliţa,  Arieş – Scărişoara, Târnava Mare pe sectorul Odorheiu Secuiesc – Vânători, Gilort – Turburea, Olt pe sectorul Podu Oltului – Feldioara, Cerna – Măciuca, Ialomița – Slobozia, Doftana – Teșila, Moldova-Fundu Moldovei; Bistrița sectorul Dorna Arini-Frumosu; Trotuș-Târgu Ocna și Onești.
Predomină podul de gheață pe râurile din bazinele hidrografice Iza, Someș, Crasna, Arieș, Târnava Mare, pe afluenții Mureșului inferior, bazinul superior și mijlociu al Oltului, bazinul superior al Argeșului.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari pe unele râuri din bazinul superior și mijlociu al Jiului (Jaleş, Bistriţa, Motru), pe unii afluenţi ai Oltului de pe sectorul inferior (Olănești, Luncavăț), pe cursul mijlociu şi inferior al Moldovei şi pe unele râuri din Dobrogea (Slava, Hamangia, Râmnic) și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișul Alb, Crişul Negru, Moraviţa, Nera, Bârlad, Jijia, pe cursurile inferioare ale Someşului şi Bistriţei, unii afluenţi ai Someşului (Sălăuţa, Şieu, Bistriţa, Ilişua, Lonea, Fizeș, Lăpuş, Cavnic), pe unii afluenţi ai Mureşului (Luţ, Feernic, Vişa, Ampoi, Sebeș, Râul Mare, Cerna) şi pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu (Homorod, Hârtibaciu). 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 

Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri