Caracterizarea starii raurilor în intervalul 25.03.2019 ora 07.00 – 26.03.2019 ora 07.00

Debitele au fost staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș (cu excepția Someșului Mic, unde au fost staționare), Suceava, bazinele superioare ale Moldovei, Trotușului, Buzăului, cursul superior și mijlociu al Bistriței, cursul superior al Prutului, unde au fost în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării și râurile din bazinul hidrografic al Târnavelor, cursul Mureșului, Prahovei, cursul superior al Oltului, cursurile mijlocii și inferioare ale Timișului, Jiului, Ialomiței și cursul inferior al Bârzavei, unde au fost în scădere ușoară.
Creșteri mici de niveluri şi debite datorită efectului combinat al cedării apei din stratul de zăpadă și precipitaţiilor slabe cantitativ căzute în interval s-au mai inregistrat și pe unele râuri din bazinele superioare ale Mureșului, Lotrului, Ialomiței și pe unii afluenți din bazinul superior și mijlociu al Oltului. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din  mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Lăpuş,  Târnave, Arieș, Cibin, Prahova, Suceava, Moldova, Bistrița și Buzău, în bazinele superioare ale Mureșului, Jiului, Oltului, Trotușului, Putnei şi pe tot cursul Mureșului și Jiului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele Vedea,  Bârlad, pe afluenții Prutului și izolat în bazinul inferior al Argeșului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 10.03.2019 ora 07.00 – 11.03.2019 ora 07.00

Debitele au fost în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crișul Repede, Crișul Negru, Mureș, Nera, Cerna, Siret,  bazinul superior și mijlociu al Timișului, bazinele superioare ale Oltului și Jiului și pe afluenții Prutului, iar pe celelalte râuri au fost în general staționare.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, creșteri importante de debite și niveluri cu depășirea  COTELOR DE ATENŢIE s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele hidrografice: Iza,  Lăpuș, Someșul Mare și bazinul superior al Arieșului.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Mara – Vadu Izei (180+5)-jud.MM, Iza – Vadu Izei (300+10)-jud. MM, Ilva – Poiana Ilvei (150+20)-jud.BN, Bârgău – Mureșenii Bârgăului (110)-jud.BN, Lăpuș – Răzoare (150+9)-jud.MM, Arieș – Scărișoara (120+4)-jud.AB.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș, Crișul Repede, Mureș (exceptând Târnava Mare), Bega, Caraș, Nera, Cerna, Cibin, Prahova, Siret (exceptând Bârladul),  bazinul superior și mijlociu al Crișului Negru și bazinele superioare ale Crișului Alb, Jiului și Oltulului.  
Formațiunile de gheață (predominant gheaţă la mal) au fost în diminuare, restrângere şi eliminare, fiind prezente numai în bazinele superioare ale Mureşului, Bistriţei şi Lotrului.
Este în vigoare Atenţionarea Hidrologică nr. 6 din 09.03.2019.

Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri