Caracterizarea starii raurilor în intervalul 25.07.2017 ora 07.00 – 26.07.2017 ora 07.00

Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor cǎzute în interval şi propagǎrii, exceptând cursul inferior al Mureșului, unde au fost în scădere și râurile din bazinele hidrografice Vedea, Trotuș, Moldova, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Oltului,  Argeșului și Bistriței, bazinele inferioare ale Târnavelor, cursul mijlociu și inferior al Prutului și afluenții acestuia, unde au fost relativ staționare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efect de inundaţii locale şi creşteri de debite datorită precipitațiilor mai însemnate cantitativ căzute în interval sub formă de aversă s-au înregistrat pe unele râuri din Maramureș și Banat.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice:  Firiza– Firiza (110+17)-jud. MM, Sasa – Poieni (50+5)-jud. TM, Goleț – Goleț (270)-jud. CS şi Tău – Soceni (60+5)-jud. CS.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Lăpuș, Caraș, Nera, Prahova, Buzău, Putna, bazinul inferior al Izei, bazinele superioare ale Turului, Crișurilor, Arieșului, Begăi, Timișului, Jiului, bazinul superior și mijlociu al Ialomiței și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe Bârlad, Jijia, unele râuri din bazinele hidrografice: Mureș (Luț, Comlod, Iara, Târnava Mare, Domald, Secaș, Râul Mare, Râul Galben), Olt (Baraolt, Cormoş, Vârghiș, Hârtibaciu, Cungrişoara, Teslui, Mamu, Beica), pe cursurile superioare ale Siretului şi Prutului. 
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate și 5 ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.


Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 10.05.2017 ora 07.00 – 11.05.2017 ora 07.00

Debitele au fost în general în scădere, exceptând bazinul superior și mijlociu al Vedei, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării, cursurile mijlocii și inferioare ale Mureșului, Ialomiței, Prahovei, cursurile inferioare ale râurilor: Someș, Crasna, Arieș, Bârzava, Moravița, Argeș și unii afluenții ai săi din bazinul inferior (Neajlov, Sabar), unde au fost în creştere prin propagare şi relativ staţionare pe râurile din bazinele hidrografice Suceava, Prut și bazinul superior și mijlociu al Bârladului.
Creșteri mai însemnate de niveluri datorită propagării viiturilor formate anterior s-au înregistrat pe cursurile inferioare ale Argeșului, Neajlovului, Sabarului și Dâmboviței.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Ciorogârla – Bragadiru (250+8)-jud.IF și Dâmbovița – Lungulețu (190+10)-jud.DB.
În interval s-a situat peste COTA DE INUNDAȚIE râul Râul Doamnei la stația hidrometrică Ciumeşti (220+5)- jud. AG și peste COTA DE ATENȚIE râul Râul Târgului la stația hidrometrică Piscani (100+2)- jud. AG.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Vedea, Argeş, Ialomița, bazinul superior al Jiului, bazinul inferior al Oltului şi râurile din Dobrogea.
A fost în vigoare ATENŢIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 17 din 08.05.2017 până la ora 16:00.


Noutăți Noutăți