Caracterizarea starii raurilor în intervalul 22.01.2021 ora 07.00 – 23.01.2021 ora 07.00

Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și cursul superior al Prutului și în general staționare pe celelalte râuri.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi şi izolat pod de gheaţă) au fost în restrângere și diminuare pe majoritatea râurilor și în eliminare în bazinele hidrografice Tur, Lăpuș și Crișul Alb. 
Curge năboi (zăpadă înghețată în albie) pe râurile la stațiile hidrometrice: Mureș – Gălăoaia, Bistrița – Dorna Giumalău, Dorna Arini şi Uz – Cremenea. 
Curg sloiuri de gheață pe râul Prut la stația hidrometrică Oancea.
Debitele se situează la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Iza, Someș, Crișul Repede, Crișul Alb, Târnave, Siret (exceptând Buzău, Trotuş, bazinele superioare ale Sucevei, Modovei și cursul superior al Prutului), bazinul superior al Timișului, cursul Mureșului, cursurile inferioare ale Vișeului, Crasnei, unii afluenți ai Vedei și Argeșului inferior, unde sunt cuprinse între 30-90% din normalele lunare și pe râurile din bazinul hidrografic Bega Veche și Bârlad unde au valori sub 30%.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr.6 din 22.01.2021.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.


Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 10.12.2020 ora 07.00 – 11.12.2020 ora 07.00

Debitele au fost în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna  şi cursul inferior al Mureşului unde au fost în general staționare.
Creșteri mai importante de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa şi Buzău, datorită cantităților de precipitații, mai însemnate cantitativ, căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană. 
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, izolat pod de gheaţă) au fost în diminuare, restrângere și eliminare, fiind prezente pe cursurile superioare ale râurilor:  Iza, Someșul Cald,  Mureș, Suceava, Moldova, Bistriţa şi Trotuş.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari ( peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Argeş, Ialomiţa, Buzău, pe cursuruile superioare ale Oltului, Trotuşului şi Putnei şi pe unii afluenţi ai  Oltului mijlociu şi inferior.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râul Teleajen la stația hidrometrică Moara Domnească (350+10) – jud. PH şi râul Sălătrucel la stația hidrometrică Berislăveşti (10+0) – jud. VL.


Noutăți Noutăți