Caracterizarea starii raurilor în intervalul 24.09.2017 ora 07.00 – 25.09.2017 ora 07.00

Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursul Siretului, cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Sucevei, Moldovei, bazinele inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crișului Negru, Crișului Alb, Mureșului și cursul superior al Prutului, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării. Pe râurile din bazinele Vedea, Bârlad, în bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Oltului, Argeșului, Ialomiței, Prutului și pe râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staționare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Someş, Crișuri, Arieș, Caraș, Suceava, Bistriţa, Putna, bazinele inferioare ale Crasnei și Begăi, bazinul superior al Prutului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe Bârlad, Jijia și pe unele râuri din bazinul Mureșului.
În interval a fost emisă o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 12.08.2017 ora 07.00 – 13.08.2017 ora 07.00

Debitele au fost în creştere ca efect combinat al precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Someşul Mic, Arieş, Mureş inferior, Bega Veche, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna şi pe afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului Baziaş-Tr. Severin. Pe celelalte râuri debitele au fost relativ staţionare. 
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale, creşteri de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din vestul şi sud - vestul ţării, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, cu caracter torenţial şi mai însemnate cantitativ, căzute în interval.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe unii aluenţi ai CrişurilorTimişului, pe BârzavaCaraş şi Nera și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe unele râuri din bazinele hidrografice: Someș (Ilișua, Lonea, Fizeș, Lăpuș și Cavnic), Mureș (Comlod, Vișa, Domald, Secaș, Râul Mare), pe Jijia şi pe cursul superior al Siretului.
În interval s-au situat peste COTELE DE INUDAŢIE râurile la staţiile hidrometrice: Cigher – Tăuţ (300+24)-jud.AR şi Timercea – Timercea (200+20)-jud.AR.
În interval a fost emisă o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
A fost în vigoare Avertizarea hidrologică nr. 32 din 11.08.2017.

 


Noutăți Noutăți