Caracterizarea starii raurilor în intervalul 17.07.2018 ora 07.00 – 18.07.2018 ora 07.00

Debitele au fost în creștere pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișul Repede, Târnava Mica, Bega, Timiș, Bârzava, bazinul mijlociu al Someșului, bazinul inferior al Mureșului, bazinele superioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Carașului și Nerei, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării și doar prin propagare pe cursul inferior al Izei și pe cursul superior al Prutului. Pe celelalte râuri, debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinele: Siret (exceptând râurile Bistrița și Trotuș), bazinul mijlociu și inferior al Prutului și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișul Alb, bazinul mijlociu și inferior al Mureșului, bazinele superioare ale Begăi, Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, sub formă de aversă, izolat cu caracter torențial și mai însemnate cantitativ.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Bârzava, Jiu, Vedea, Ialomița, Tazlău, Sitna, cursul Prutului, bazinele inferioare ale Oltului și Argeșului, cursul mijlociu și inferior al Siretului și mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) râurile din bazinul hidrografic Bârlad și cursul superior al Crasnei. 
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate și șase ATENŢIONǍRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 

Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 13.06.2018 ora 07.00 – 14.06.2018 ora 07.00

Debitele au fost în creştere datoritǎ precipitaţiilor cǎzute în interval şi propagǎrii pe râurile din bazinele hidrografice: Someş (exceptând Someşul Mic), Crasna, Crişul Negru, Arieş, Bega, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, bazinele superioare şi mijlocii ale Argeşului şi Ialomiţei, bazinele superioare ale Izei, Crişului Alb, Timişului, Prutului, bazinele mijlocii şi inferioare ale Mureşului şi Oltului şi cursurile inferioare ale Turului, Barcăului şi Crişului Repede.
Pe râurile din bazinele: Vişeu, Lăpuş, Moraviţa, Trotuş, Rm. Sărat, Buzău, pe cursurile superioare ale Turului, Barcăului, Crişului Repede, pe cursul mijlociu şi inferior al Crişului Alb şi pe cursurile inferioare ale Izei, Timişului, Putnei, debitele au fost în scădere, iar pe celelalte râuri au fost relativ staţionare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuş, Crasna, Barcău, Arieş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Jiu, cursurile superioare ale Argeşului şi Ialomiţei, cursul inferior al Oltului, pe unii afluenţi ai Mureşului şi pe râurile din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Târnava Mare, pe Siret şi unii afluenţi ai săi (Suceava, Moldova, Rm.Sărat, Buzǎu, Bârlad) și pe Prut. 
Se situează peste:
- COTELE DE ATENŢIE râurile la staţiile hidrometrice: Timiş – Lugoj (150)-jud. TM şi Goleţ – Goleţ (270+15)-jud. CS
În interval au fost emise cinci ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate şi patru AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 31 din 13.06.2018.

Noutăți Noutăți