Caracterizarea starii raurilor în intervalul 21.02.2019 ora 07.00 – 22.02.2019 ora 07.00

 
Debitele au fost relativ staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Rm. Sărat, Putna, bazinele superioare ale Crasnei, Crișului Repede, Mureșului, Târnavelor, Oltului, cursurile inferioare ale Someșului, Crișului Alb, Timișului şi Prutului, cursul mijlociu și inferior al Siretului, unde au fost în creştere datorită precipitațiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării și cursul superior și mijlociu al Prutului, unde au fost în scădere.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă s-au mai înregistrat și în bazinul hidrografic Trotuș, în bazinele superioare ale râurilor: Vișeu, Timiș, Bârzava, Nera și Bistrița.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 50-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Lăpuș, Arieș, Nera, Jiu, Cibin, Siret (cu excepția afluenților de stânga), Prut (exceptând râurile din bazinul superior). 
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și izolat pod de gheaţă) existente în bazinele superioare al Mureşului, Moldovei, Bistriţei și Tazlăului au fost în ușoară diminuare, cele din bazinul superior al Oltului au fost în eliminare, iar cele din bazinul superior al Lotrului  s-au menținut fără modificări importante. 
Curge năboi pe râurile la stațiile hidrometrice:Mureș – Stânceni și Dorna-Dorna Cândreni.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

 


Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 21.11.2018 ora 07.00 – 22.11.2018 ora 07.00

Debitele au fost în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Someșul Mic, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Moravița, Jiu, Vedea, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, bazinul mijlociu al Someșului, bazinele superioare ale Crasnei, Crișului Repede, Timișului, Argeșului, Ialomiței, bazinul mijlociu și inferior al Mureșului, bazinele inferioare ale Târnavelor și Bîrzavei și relativ staționare pe celelalte râuri.
Creşteri izolate de niveluri şi debite ca urmare a precipitaţiilor slabe căzute în interval  și cedării apei din stratul de zăpadă s-au înregistrat și pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Olt, Suceava, Moldova, Bârlad și din Dobrogea.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe Someșul Mic, cursul superior al Sucevei, pe Moldova, pe cursul superior şi mijlociu al Trotuşului, cursul mijlociu al Siretului şi mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Moravița, Cerna, Bârlad, Jijia, pe unii afluenţi din bazinele hidrografice Crișul Negru (Valea Roșie, Holod, Teuz), Crișul Alb (Bănești, Sighișoara) şi Mureș (Luț, Comlod, Vișa, Secaș, Râul Mare, Râul Galben).
Formaţiunile de gheaţă au fost în diminuare şi restrângere în bazinul superior al Oltului și în bazinul Jijiei, în eliminare în bazinul superior al Buzăului și s-au menținut fără modificări importante în bazinele superioare ale Mureșului și Bistriței.
Curge năboi (zăpadă înghețată în albie) pe râul Dorna la s.h. Dorna Cândrenilor.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.


Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri