Caracterizarea starii raurilor în intervalul 05.03.2021 ora 07.00 – 06.03.2021 ora 07.00

Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur și cursurile mijlocii și inferioare ale Timișului și Prutului, unde au fost în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor căzute în interval, propagării și cedării apei din stratul de zăpadă.
Pe râurile din bazinele hidrografice Jijia, Bașeu, cursul Jiului și cursul superior al Prutului debitele au fost în scădere.
Creșteri mici și izolate de debite (ca urmare a precipitațiilor căzute) s-au produs în bazinele superioare ale Crișurilor, Mureșului, Bistriței, Moldovei și Sucevei.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) sunt prezente izolat în bazinele superioare ale râurilor Moldova, unde au fost în restrângere și diminuare şi Bistriţa, unde au fost în extindere și intensificare ușoară.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Prahova, Suceava, bazinele superioare ale Moldovei și Bistriței și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Târnava Mare, Bega Veche, Amaradia, Neajlov, Rm. Sărat, Bârlad și Tazlău.
Nivelurile pe  râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE. 


Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 23.01.2021 ora 07.00 – 24.01.2021 ora 07.00

 
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Putna, Rm. Sărat,  bazinul mijlociu şi inferior al Oltului, bazinul superior al Argeşului, unii afluenți ai Bistriței și cursul superior al Prutului și în general staționare pe celelalte râuri.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi şi izolat pod de gheaţă) au fost în restrângere și diminuare şi eliminare pe majoritatea râurilor. 
Curge năboi (zăpadă înghețată în albie) pe râurile la stațiile hidrometrice: Mureș – Gălăoaia, Bistrița – Dorna Giumalău, Dorna Arini şi Uz – Cremenea. 
Debitele se situează la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Iza, Someș, Crișul Repede, Crișul Alb, Târnave, Siret (exceptând Buzău, Trotuş, bazinele superioare ale Sucevei, Modovei și cursul superior al Prutului), bazinul superior al Timișului, cursul Mureșului, cursurile inferioare ale Vișeului, Crasnei, unii afluenți ai Vedei și Argeșului inferior, unde sunt cuprinse între 30-90% din normalele lunare și pe râurile din bazinul hidrografic Bega Veche și Bârlad unde au valori sub 30%.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Tur la stația hidrometrică Micula (270+21) – jud. SM.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr.6 din 22.01.2021.
 

Noutăți Noutăți