Caracterizarea starii raurilor în intervalul 14.10.2018 ora 07.00 – 15.10.2018 ora 07.00

Debitele au fost în general staţionare, exceptând cursul inferior al Mureșului și cursurile superioare ale Siretului şi Prutului, unde au fost în scădere.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul mijlociu si inferior al Moldovei, cursurile superioare ale Sucevei şi Trotuşului, cursul mijlociu al Siretului şi pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Tur, Lăpuș, Bistra, Moravița, Nera, Bârlad, Jijia şi pe unii afluenţi din bazinele superioare ale Crișului Negru (Holod, Teuz) și Argeşului (R. Doamnei, Vâlsan).
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.


Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 23.07.2018 ora 07.00 – 24.07.2018 ora 07.00

Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice Putna, Bârlad, cursurile superioare ale: Mureşului, Sucevei, Buzăului, Prutului, cursul mijlociu al Moldovei şi cursurile inferioare ale: Vişeului, Izei, Turului şi Someşului, unde au fost relativ staţionare. 
Pe râurile din bazinele: Someşul Mare, Someşul Mic, Crasna, Bega, Timiş, Bârzava, Vedea, Bistriţa, cursurile mijlocii şi inferioare ale Jiului şi Prutului, cursul inferior al Oltului şi pe râurile din Dobrogea, debitele au fost în scădere.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri și debite, cu depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE, s-au înregistrat pe unele cursuri de apă din vestul şi centrul ţării, precum şi pe unele râuri din Dobrogea, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă, cu caracter torențial și însemnate cantitativ.
În interval s-au situat peste:
- COTA DE INUNDAȚIE răul Topolog la staţia hidrometrică Saraiu (400+50)-jud.CT.
-   COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Luncoiu – Brad (200+45)-jud.HD, Orăştie – Grădiştea de Munte (65+7)-jud.HD, Moneasa – Moneasa (80+4)-jud.AR, Brătia – Berevoieşti (250+10)-jud.AG, Casimcea – Cheia (150+15)-jud.CT.
Debitele se situează în general la valori peste 100% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-90% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Moraviţa, Cerna, pe unii afluenţi ai Oltului superior, pe unii afluenţi ai Jiului inferior şi pe râurile din Dobrogea  și cu valori între  30-60% pe râurile din bazinul hidrografic Bârlad, pe unii afluenţi ai Argeşului superior şi pe cursul superior al Jijiei.
În interval au fost emise două ATENŢIONǍRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate şi patru AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare Avertizarea Hidrologică nr.49 din 23.07.2018.

Noutăți Noutăți