Caracterizarea starii raurilor în intervalul 21.02.2019 ora 07.00 – 22.02.2019 ora 07.00

 
Debitele au fost relativ staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Rm. Sărat, Putna, bazinele superioare ale Crasnei, Crișului Repede, Mureșului, Târnavelor, Oltului, cursurile inferioare ale Someșului, Crișului Alb, Timișului şi Prutului, cursul mijlociu și inferior al Siretului, unde au fost în creştere datorită precipitațiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării și cursul superior și mijlociu al Prutului, unde au fost în scădere.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă s-au mai înregistrat și în bazinul hidrografic Trotuș, în bazinele superioare ale râurilor: Vișeu, Timiș, Bârzava, Nera și Bistrița.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 50-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Lăpuș, Arieș, Nera, Jiu, Cibin, Siret (cu excepția afluenților de stânga), Prut (exceptând râurile din bazinul superior). 
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și izolat pod de gheaţă) existente în bazinele superioare al Mureşului, Moldovei, Bistriţei și Tazlăului au fost în ușoară diminuare, cele din bazinul superior al Oltului au fost în eliminare, iar cele din bazinul superior al Lotrului  s-au menținut fără modificări importante. 
Curge năboi pe râurile la stațiile hidrometrice:Mureș – Stânceni și Dorna-Dorna Cândreni.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

 


Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 24.10.2018 ora 07.00 – 25.10.2018 ora 07.00

Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Repede, Mureș, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, bazinele superioare și mijlocii ale Crișului Negru, Crișului Alb și Oltului, bazinele superioare ale râurilor Crasna, Barcău, Jiu, Buzău, Bistrița și Moldova și relativ staționare pe celelalte râuri.
Creșteri mai însemnate de niveluri și debite, cu atingerea și depășirea COTELOR DE ATENȚIE, s-au produs pe unele râuri mici din bazinele superioare ale Crișului Repede, Crișului Negru, Arieșului și Timișului, ca urmare a precipitațiilor importante cantitativ căzute în interval sub formă de aversă.
În  interval  s-au  situat  peste COTELE DE ATENŢIE  râurile la staţiile hidrometrice: Vl. Galbenă – Pietroasa (125+23)-jud.BH, Crişul Pietros-Pietroasa (200+15)-jud.BH, Fântâna Galbenă-Stâna de Vale (50+12)-jud.BH, Arieş-Scărişoara (120+17)-jud.AB şi Goleţ-Goleţ (260+10)-jud.CS.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Lăpuș, Crișul Repede, Bega, Bârzava, bazinele superioare ale Someșului, Crasnei, Barcăului, Mureșului, Arieșului, Târnavelor, Timișului, Carașului, Nerei, Bistriței, bazinele superioare și mijlocii ale Crișului Negru și Crișului Alb, unii afluenți ai Mureșului inferior, pe cursul superior și mijlociu al Moldovei, cursul superior al Trotuşului, cursul mijlociu al Siretului şi mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Moravița, Bârlad, Jijia, pe unii afluenţi din bazinul mijlociu și inferior al Oltului și bazinul superior al Argeşului (R. Doamnei, Vâlsan). 
În interval s-au emis patru ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.

Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri