Caracterizarea starii raurilor în intervalul 18.02.2019 ora 07.00 – 19.02.2019 ora 07.00

Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Arieș, Târnava Mică, Nera unde au fost în creştere datorită cedării apei din stratul de zăpadă și propagării și numai prin propagare pe cursul inferior al Prutului.
Pe cursurile mijlocii și inferioare ale Mureșului și Bârzavei și cursul inferior al Someșului, debitele au fost în scădere.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 50-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Lăpuș, Arieș, Jiu,  Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuş, bazinul mijlociu și inferior al Buzăului, pe unii afluenţi ai Oltului (Cibin, Olăneşti, Govora, Topolog) și ai Prahovei (Doftana, Teleajen). 
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și izolat pod de gheaţă) existente pe unele râuri din bazinele superioare ale Mureșului, Oltului, Lotrului, Moldovei, Bistriţei și afluenții Buzăului s-au menținut fără modificări importante. 
Curge năboi pe râurile la stațiile hidrometrice: Mureș – Stânceni și Neagra – Gura Negrii.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 25.07.2018 ora 07.00 – 26.07.2018 ora 07.00

Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Cibin, Bârlad, Prut, pe cursurile inferioare ale râurilor: Tur, Someș, Crasna, Crișul Alb, Târnave, Mureș, Olteț, pe cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor: Olt, Buzău, Rm. Sărat, Putna, pe cursul Siretului și pe râurile din Dobrogea.
Pe râurile din bazinele Vedea, Argeș, bazinele superioare și mijlocii ale Jiului și Oltețului debitele au fost relativ staționare, iar pe celelalte râuri, în general, în scădere.
Creșteri izolate de debite s-au mai produs în bazinele hidrografice: Someșul Mare, bazinele superioare ale Oltului, Argeșului, Ialomiței și Putnei.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale s-au înregistrat pe unele râuri din centrul şi estul ţării ca urmare a precipitațiilor căzute în interval.
Debitele se situează la valori mai mari de 100% din mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș (fără Someșul Mic), Crasna, Barcău, Crișul Repede, Nera, Motru, bazinele inferioare ale Jijiei și Bârladului.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Bolățău-Poiana Largului (200) - jud. NT și Telița- Poșta Frecăței (100+11)- jud. TL;
Se situează peste:
- COTA DE INUNDAȚIE râul Prut la staţia hidrometrică Oroftiana (470+6),  jud. BT;
- COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Secaş – Colibi (300+120)- jud. AB Siret- Drăgeşti (300)- jud. BC și Prut- Rădăuţi-Prut (290+50),  jud. BT.
În interval au fost emise trei AVERTIZĂRI HIDROLOGICE şi o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 51 din 25.07.2018.

Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri