Caracterizarea starii raurilor în intervalul 21.02.2019 ora 07.00 – 22.02.2019 ora 07.00

 
Debitele au fost relativ staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Rm. Sărat, Putna, bazinele superioare ale Crasnei, Crișului Repede, Mureșului, Târnavelor, Oltului, cursurile inferioare ale Someșului, Crișului Alb, Timișului şi Prutului, cursul mijlociu și inferior al Siretului, unde au fost în creştere datorită precipitațiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării și cursul superior și mijlociu al Prutului, unde au fost în scădere.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval și cedării apei din stratul de zăpadă s-au mai înregistrat și în bazinul hidrografic Trotuș, în bazinele superioare ale râurilor: Vișeu, Timiș, Bârzava, Nera și Bistrița.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 50-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Lăpuș, Arieș, Nera, Jiu, Cibin, Siret (cu excepția afluenților de stânga), Prut (exceptând râurile din bazinul superior). 
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, năboi și izolat pod de gheaţă) existente în bazinele superioare al Mureşului, Moldovei, Bistriţei și Tazlăului au fost în ușoară diminuare, cele din bazinul superior al Oltului au fost în eliminare, iar cele din bazinul superior al Lotrului  s-au menținut fără modificări importante. 
Curge năboi pe râurile la stațiile hidrometrice:Mureș – Stânceni și Dorna-Dorna Cândreni.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

 


Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 29.11.2018 ora 07.00 – 30.11.2018 ora 07.00

Debitele au fost în scădere, exceptând cursul superior al Prutului şi cursul inferior al Someşului, unde au fost în creștere prin propagare, precum şi râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Vedea, Argeş, pe afluenţii Mureşului şi pe cele din Dobrogea unde au fost relativ staţionare.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursurile superiore ale Crișurilor şi Cernei, pe Mureș (sectorul Brănişca – Radna), pe Bârzava, pe cursul inferior al Arieşului, pe Suceava, Moldova, Trotuş, cursul mijlociu și inferior al Siretului şi mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Moravița, Bârlad, Jijia şi pe unii afluenţi din bazinul hidrografic Mureș (Comlod, Secaș, Râul Mare).
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la mal, năboi, pod de gheaţă) prezente pe unele râuri din nordul, centrul şi estul ţării au fost în extindere şi intensificare.
Curge năboi (zăpadă îngheţată în albie) pe râurile la staţiile hidrometrice: Vişeu – Bistra, Someş – Beclean, Şieu – Şintereag, Lăpuş – Răzoare, Mureş – Gălăoaia, Topliţa – Topliţa, Răstoliţa – Răstoliţa, Ialomiţa pe sectorul Moroeni – Băleni, Siret – Nicolae Bălcescu,  Bistriţa pe sectorul Cârlibaba – Frumosu, Neagra – Gura Negrii.
Izolat este prezent podul de gheaţă în bazinul superior al Someşului şi pe unii afluenţi mici ai Oltului superior şi mijlociu şi ai Barladului şi Jijiei.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri