Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 02.03.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 02.03.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în scădere uşoară, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someșul Mare, Someșul Mic, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, unde au fost  relativ staţionare.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, nǎboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor (cu excepția unor râuri din Crișana și Banat) au fost în extindere și intensificare, determinând în evoluţia lor creşteri aritficiale de niveluri.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Prahova, bazinele superioare ale Vișeului și Izei, bazinele inferioare ale Argeșului și Ialomiţei și râurile din Dobrogea.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 01.03.2018 – 02.03.2018 a fost în scădere, având  valoarea de 5800 m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii  martie  (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Oltenița și Hârșova – Tulcea și staționare pe sectorul Călărași – Cernavodă.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 02.03.2018 – 03.03.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în scădere uşoară pe râurile din bazinele Siret şi Prut şi relativ staţionare pe celelalte râuri.
Creşteri uşoare de niveluri şi debite se pot produce pe unele râuri mici din sudul şi vestul tării ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate şi cedării paei din stratul de zăpadă.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, nǎboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor (cu excepția unor râuri din Crișana și Banat) se vor menţine fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Cernavodă şi Brăila – Tulcea  şi staţionare pe sectorul Hârşova – Vadu Oii.