Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 02.12.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 02.12.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării, exceptând râurile din bazinele superioare ale Turului, Lăpușului, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Someșului Mic, Begăi, Timișului, Bârzavei, unde au fost în scădere și râurile din bazinele hidrografice Trotuș, Moldova, Suceava, Bârlad, Prut, bazinul superior și mijlociu al Bistriței, unde au fost relativ staționare.
Creșteri de niveluri și debite datorită precipitaţiilor căzute în interval s-au mai înregistrat și pe unele râuri din bazinul hidrografic Siret.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare şi mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişuri, Arieș, Caraș, Nera, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Putna, Rm. Sărat, Buzău, bazinele superioare ale Barcăului, Târnavelor, Begăi, Timișului, Bârzavei, Cernei, Jiului, Bistriţei, bazinul inferior al Oltului, pe unii afluenți ai Mureșului şi pe râurile din Dobrogea. 
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 41 din 01.12.2017.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 01.12 – 02.12.2017 a fost în creştere,  având  valoarea de 5100  m3/s,  sub media lunii decembrie (5200 m3/s).  
În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Giurgiu şi în scădere pe sectorul Olteniţa – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 02.12.2017 – 03.12.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere datorită precipitaţiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Trotuș, Bistrița, Moldova, Suceava, Bârlad, Prut, bazinele superioare ale Turului, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Mureșului, Târnavelor, Begăi, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei, Jiului, Oltului, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului, Timișului, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENŢIE, pe unele râuri din jumătatea de sud a țării, datorită precipitaţiilor mai însemnate cantitativ prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană și propagării.
Se menține în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 41 din 01.12.2017.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia –Călărași şi în scădere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.