Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 03.07.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
02.07.2022 ora 07.00 – 03.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someșul Mare, Bistrița (afluent al Siretului), bazinele superioare și mijlocii ale Sucevei și Moldovei și bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Arieșului, Mureșului, Oltului și Trotușului și în general staționare pe celelalte râuri.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și  creșteri mai importante de niveluri și debite cu depășirea COTELOR DE ATENȚIE s-au produs pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din Oltenia, Maramureș, nordul Transilvaniei și nordul Moldovei datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, cu caracter torențial, mai insemnate cantitativ, căzute în interval. 
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-50%, mai mari (50-70% din normalele lunare) pe pe afluenţii Prahovei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele Crişurilor, Begăi, Bârzavei, Moraviței, Caraşului, Nerei, Cernei, Siretului (exceptând cursurile superioare ale Bistriţei, Trotuşului şi Buzăului), Prutului, cursul superior al Mureşului şi afluenții săi, cursurile superioare ale Oltului şi Vedei, pe afluenţii Oltului inferior, Argeşului superior şi pe unele râuri din Dobrogea.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Bistrița (afluent al Someșului Mare) la stația hidrometrică Mița (100+10) – jud. BN.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 33 din 02.07.2022. 
În interval a fost emise trei AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și zece ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 02.07.2022 – 03.07.2022 a fost staționar, având valoarea de 2700 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Giurgiu  - Tulcea, staționar la Zimnicea și în creștere pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
03.07.2022 ora 07.00 – 04.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice Suceava, Moldova, Bistrița (afluent al Siretului) și numai prin propagare pe cursurile mijocii și inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor și pe cursul mijlociu al Mureșului, iar pe celelalte vor fi în general staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, cu o probabilitate mai mare în centrul și nordul țării, datorită precipitațiilor torențiale, sub formă de aversă, însemnate cantitativ, prognozate.
Va fi în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 33 din 02.07.2022, până la ora 09:00.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (2800 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Giurgiu – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Bechet – Zimnicea.