Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 03.12.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 03.12.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării pe râurile din bazinele: Jiu, Vedea, Ialomița, Bârlad, cursul Siretului, cursurile inferioare ale râurilor: Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Bistrița, cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Mureșului, Argeșului, Buzăului, Rm. Sărat, Putnei, Trotușului, Prutului, bazinul mijlociu și superior al Oltului și pe râurile din Dobrogea. Pe celelalte râuri, debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinele Suceava și Moldova, unde au fost relativ staționare.
Creșteri mai însemnate de niveluri și debite datorită precipitaţiilor căzute în interval s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele superioare ale Ialomiței și Buzăului, pe afluenţii Oltului inferior și pe unele râuri din Dobrogea.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Pârâul Câinelui la stația hidrometrică Vârtoapele (200+26)-jud.TR.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Teleajen la staţia hidrometrică Moara Domnească (350+3)-jud. PH.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare şi mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişuri, Arieș, Caraș, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Trotuș, Putna, Bistrița, bazinele superioare ale Mureșului, Jiului, Suceavei, Moldovei, pe unii afluenți ai Mureșului şi pe râurile din Dobrogea. 
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 42 din 02.12.2017.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 02.12 – 03.12.2017 a fost în creştere,  având  valoarea de 5400  m3/s,  peste media lunii decembrie (5200 m3/s).  
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi în scădere pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 03.12.2017 – 04.12.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării pe râurile din bazinele: Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, Bistrița, Bârlad, bazinul inferior al Oltului, cursul mijlociu și inferior al Prutului și pe râurile din Dobrogea și doar prin propagare pe cursurile inferioare ale Someșului și Mureșului. Pe celelalte râuri debitele vor fi în scădere, exceptând râurile din bazinele Sucevei și Moldovei, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENŢIE, pe unele râuri din sudul și sud-estul țării, datorită precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană și propagării.
Se menține în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 42 din 02.12.2017 până la ora 24.00.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere.