Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.07.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 03.07.2022 ora 07.00 – 04.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, sub formă de aversă și propagării, pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someș, Caraș, Nera, Cerna, Trotuș, Bistrița, Moldova, Suceava, bazinele superioare ale Crișului Repede, Crișului Negru, Timișului, bazinele superioare și mijlocii ale Crișului Alb, Mureșului, cursurile superioare și mijlocii ale Jiului, Oltului, Prahovei și cursurile superioare ale Putnei, Siretului și Prutului, în scădere pe râurile din bazinele hidrografice Crasna, Barcău, Bega, Bârzava, Moravița, bazinele mijlocii și inferioare ale Crișului Repede, Crișului Negru, Timișului și bazinele inferioare ale Crișului Alb și Mureșului și relativ staționare pe restul râurilor din țară.
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-50%, mai mari (50-90% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someș, cursul superior al Timișului, afluenții Prahovei, cursurile superioare ale Bistriței și Sucevei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb,  Arieș, Târnave, Bistra, Moravița, Nera, Cerna, Siret (exceptând cursurile superioare ale Moldovei și Trotuşului), Prut, cursurile superioare şi mijlocii ale Vedei, Ialomiţei, pe unii afluenţi ai Oltului inferior, Argeşului superior şi pe unele râuri din Dobrogea.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Nădrag la stația hidrometrică Nădrag (-40+6)-jud. TM. 
În interval au fost emise trei ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
A fost în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 34 din 03.07.2022 până la ora 24:00.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 03.07.2022 – 04.07.2022 a fost în creștere, având valoarea de 2800 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și pe sectorul Zimnicea – Oltenița, relativ staționare pe sectorul Calafat – Tr. Măgurele și în scădere pe sectorul Călărași – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 04.07.2022 ora 07.00 – 05.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someșul Mare, Someș, Caraș, Nera, Cerna, Trotuș, Bistrița, Moldova, Suceava, bazinele superioare ale Timișului, Jiului, bazinul superior și mijlociu al Oltului, cursul mijlociu al Mureșului și cursurile superioare ale Siretului și Prutului, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă și propagării. 
Pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Crișuri, Arieș, Târnave, Bega, Bârzava, Moravița, bazinul superior și inferior al Mureșului și bazinul mijlociu și inferior al Timișului, debitele vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, mai ales pe cele din nordul, centrul, sud-vestul și estul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă, cu caracter torențial și mai însemnate cantitativ.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (2900 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Călărași și în scădere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.