Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.09.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 04.09.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Suceava, cursul Siretului, cursul inferior al Moldovei și cursul mijlociu și inferior al Prutului, unde au fost în scădere uşoară.
S-au înregistrat scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creșteri rapide de niveluri și debite pe unele râuri mici din zona de munte din vestul și centrul țării, ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de aversă şi mai importante cantitativ, căzute în interval.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș, Jiu (exceptând Motru), Vedea, Prahova, Suceava, Moldova, Trotuş, în bazinele superioare ale Crișului Alb, Crișului Repede și Bistriţei, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Mureșului, Begăi, Siretului și Buzăului, pe cursul Prutului, pe afluenţii Oltului mijlociu şi inferior şi pe unele râuri din Dobrogea și mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele Tur, Bârlad, bazinul superior al Crasnei și pe afluenții Jijiei.
În interval s-au emis cinci ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 03.09 – 04.09.2018 a fost staționar, având valoarea de 2800 m3/s, sub media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia, în creștere pe sectorul Calafat – Brăila  şi în scădere ușoară pe sectorul Galaţi – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 04.09.2018 ora 07 – 05.09.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Crișurilor, Someșului Mic, Begăi, Timișului, Bârzavei, Moraviței, Carașului, Nerei, Cernei, unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării. Pe cursul Siretului și cursul mijlociu și inferior al Prutului debitele vor fi în scădere uşoară. 
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundații locale şi creşteri mai însemnate de niveluri și debite pe unele râuri mici din jumătatea de vest a țării și din zonele de munte, ca urmare a precipitaţiilor sub formă de aversă, cu caracter torenţial şi mai importante cantitativ, prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (2800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Brăila şi relativ staționare pe sectorul Galați – Tulcea.

Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri