Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 05.01.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
04.01.2020 ora 07.00 – 05.01.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost relativ staţionare, exceptând cursul inferior al Someșului, unde au fost în creștere prin propagare. 
Formațiunile de gheță (gheață la maluri, năboi, izolat pod de gheață) existente pe majoritatea râurilor (izolat în bazinele hidrografice Tur, Crasna, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb, Bega, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și pe cele din Dobrogea) s-au menținut fără modficări importante. S-a intensificat curgerea de năboi (zăpadă înghețată în albie) pe râurile din vestul, nordul, centrul țării și zonele de munte.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari pe unele râuri din bazinul superior și mijlociu al Jiului (Jaleş, Bistriţa, Motru), pe unii afluenţi ai Oltului de pe sectorul inferior (Olănești, Bistrița, Luncavăț), pe cursul Oltului superior, pe râurile din bazinul Moldovei şi pe unele râuri din Dobrogea (Slava, Hamangia, Râmnic) și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișul Alb, Crişul Negru, Bârlad, Jijia, pe cursul superior al Tazlăului, pe cursul inferior al Bistriţei, unii afluenţi ai Someşului (Sălăuţa, Şieu, Bistriţa, Lonea, Fizeș Lăpuş) şi pe unii afluenţi ai Mureşului (Luţ, Feernic, Vişa, Ampoi, Sebeș, Râul Mare, Cerna). 
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 04.01.2020 – 05.01.2020 a fost în scădere, având valoarea de 5200 m3/s, peste media multianuală a lunii ianuarie (4950 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Călărași, Hârșova – Vadu Oii și la Fetești și în creștere la Cernavodă și pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
05.01.2020 ora 07.00 – 06.01.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staţionare. 
Formațiunile de gheță (gheață la maluri, năboi, izolat pod de gheață) existente pe majoritatea râurilor se vor menține fără modficări importante, exceptând unele râuri mici din zonele montane din nordul și centrul țării, unde vor fi în uşoară extindere și intensificare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Galați și în creștere pe sectorul Isaccea – Tulcea.

Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri