Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.04.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.04.2017 ora 07.00

a) RÂURI 
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Crișul Repede, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, afluenții Dunării din județele Caraș Severin, Mehedinți și Dolj, bazinele superioare ale râurilor Vișeu, Iza, Someș, Lăpuș, Someșul Mic, Crișul Negru, Crișul Alb, Arieș, Bega, Jiu și afluenții săi de dreapta, bazinul inferior al Someșului, in scădere ușoară pe râurile din bazinul hidrografic Prut și relativ staționare pe celelalte râuri.
Mici creșteri de niveluri și debite s-au mai înregistrat și pe unele râuri din bazinele inferioare ale Mureșului și Oltului, bazinul superior al Argeșului si zonele de munte datorită precipitațiilor slabe căzute în interval.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Crasna, Moravița, Cerna, Vedea, Jijia, Bârlad, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului și Oltului, bazinul superior al Argeșului, cursul superior și mijlociu al Ialomiței.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 05 – 06.04.2017 a fost în scădere, având  valoarea  de  4400 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).
Pe tot sectorul aval Porţile de Fier debitele au fost în scădere. 


Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 06.04 – 07.04.2017  ora 07.00

a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Arieș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Mureșului, Târnavelor, Jiului, Oltului, Bistriței, Moldovei, Sucevei, in scădere pe cursurile inferioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Mureșului, cursul mijlociu și inferior al Prutului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Mici creșteri de niveluri și debite se mai pot înregistra și pe unele râuri din nordul Moldovei datorită precipitațiilor slabe prevăzute.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creșteri mai însemnate de niveluri şi debite ca efect combinat al precipitaţiilor mai importante prevăzute sub formă de aversă, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană și propagării pe unele râuri mici din zonele de munte.

b) DUNĂRE    
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (4300 m3/s).
Pe tot sectorul aval Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.