Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.05.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 05.05.2019 ora 07.00 – 06.05.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Putna, Rm. Sărat, Trotuș, Moldova, Suceava, Bârlad, cursurile superioare ale Siretului, Prutului și afluenții acestuia, cursul mijlociu al Someșului, cursul mijlociu și inferior al Mureșului, cursurile inferioare ale Someșului Mic, Crișului Alb, Crișului Negru, Begăi, Timișului și Bârzavei, unde au fost în scădere și râurile din bazinul hidrografic Vedea, cele din Dobrogea, bazinele inferioare ale Argeșului și Ialomiței, unde au fost relativ staționare.
S-au înregistrat scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, în special pe cele din sudul,  sud-vestul și nordul-vestul țarii, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Din ultimele date primite, se situează peste COTA DE ATENŢIE râul Timiș la staţia hidrometrică Grăniceri (600+120)-jud.TM.
Debitele se situează în general la valori în jurul și peste mediile multianuale lunare exceptând râurile din bazinele hidrografice: Târnave, Cerna, Olt, Vedea, Ialomiţa, Putna, Rm. Sărat, Buzău, Trotuș, Bârlad, Prut, bazinul superior al Someșului, bazinul superior şi mijlociu al Mureșului, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului şi Bistriței, unde se situează la valori cuprinse între 30 – 90% din mediile multianuale lunare.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 05.05 – 06.05.2019 a fost în creştere, având valoarea de 6400 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și în creștere pe sectorul Calafat – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 06.05.2019 ora 07.00 – 07.05.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării, exceptând cursul superior al Prutului și cursul inferior al Mureșului, unde vor fi în scădere și râurile din Dobrogea, unde vor fi staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri pe unele râuri din centrul, estul și sudul țării, ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Se va mai situa, prin propagare, peste COTA DE ATENŢIE râul Timiș la staţia hidrometrică Grăniceri (600+50)-jud.TM.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (6500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere.

Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri