Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.07.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
05.07.2022 ora 07.00 – 06.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, bazinele superioare ale Begăi, Timișului, Argeșului și Ialomiței, afluenții Oltului mijlociu și inferior și numai prin propagare pe cursurile mijlocii și inferioare ale Mureșului și Buzăului.
Pe râurile din bazinele Vedea, Bârlad, pe afluenții Prutului, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului și Ialomiței și pe cele din Dobrogea, debitele au fost staționare, iar pe celelalte râuri au fost în general în scădere.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite s-au produs pe unele râuri mici din Banat, Oltenia și nordul Munteniei datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, cu caracter torențial, mai însemnate cantitativ, căzute în interval. 
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-50%, mai mari (50-90% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Suceava, pe afluenții Prahovei, pe cursurile superioare ale Moldovei, Bistriței Trotuşului, Buzăului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișuri, Târnave, Bistra, Moravița, Nera, Cerna, Siret (exceptând Suceava, cursurile superioare ale Moldovei, Bistriței, Trotuşului şi Buzăului), cursurile superioare şi mijlocii ale Vedei şi Argeşului, pe unii afluenţi ai Oltului inferior şi pe unele râuri din Dobrogea.
În interval au fost emise opt AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și două ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este  în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 36 din 05.07.2022.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 05.07.2022 – 06.07.2022 a fost staționar, având valoarea de 3000 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele, în scădere pe sectoarele Zimnicea – Oltenița și Hârșova – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Călărași – Cernavodă.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
06.07.2022 ora 07.00 – 07.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere datorită precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă și propagării exceptând afluenții Prutului, bazinul Bârlad și râurile din Dobrogea unde vor fi staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, mai ales pe cele din sudul centrul și nordul țării datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, însemnate cantitativ, prognozate.
Rămâne  în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 36 din 05.07.2022.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere (3100 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Oltenița și relativ staționare pe sectorul Călărași – Tulcea.