Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.08.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.08.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureş (fără Târnave), cursul mijlociu şi inferior al Ialomiţei şi cursurile inferioare ale Jiului, Argeşului şi Dâmboviței, unde au fost în scădere ușoară.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinul superior al Ialomiței și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe cursurile superioare ale Crasnei, Timişului şi Mureşului, pe  unele râuri din bazinele hidrografice: Someș (Ilișua, Lonea, Fizeș, Lăpuș), Crișul Negru (Crișul Pietros, Valea Roșie, Holod, Teuz), Crișul Repede (Iad, Borod), Mureș (Comlod, Iara, Râul Alb, Vișa, Domald, Secaș, Râul Mare, Râul Galben), Râul Doamnei, Vâlsan, Olt superior și mijlociu (Cașin, Homorod, Vârghiș, Hârtibaciu), pe Bârzava şi  Jijia.
În interval au fost emise două ATENȚIONARI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 05.08 – 06.08.2017 a fost în scădere, având valoarea de 3700 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat, staţionare la Bechet şi în creştere pe sectorul Corabia – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 06.08 – 07.08.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând cursurile inferioare ale Jiului şi Ialomiţei  unde vor fi în scădere uşoară.  
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efect de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din jumătatea de nord a ţării, precum şi din zona de munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, prognozate.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia –  Corabia şi în creştere pe sectorul Tr.Măgurele – Tulcea.