Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.09.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 06.09.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor înregistrate şi propagării pe râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri și doar prin propagare pe cursurile mijlocii și inferioare ale: Mureșului, Oltului, Argeșului, Ialomiței, Siretului şi pe cursul superior al Prutului. Pe celelalte râuri debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinele: Vedea, Neajlov, bazinul superior și mijlociu al Jiului, cursul mijlociu și inferior al Prutului, afluenții acestuia și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Crișuri, Teleorman, bazinele superioare ale Ialomiței și Buzăului, bazinele inferioare ale Crasnei și Jiului, pe unii afluenți ai Oltului și Argeșului și mai mici pe Râul Doamnei, cursul superior al Siretului, pe afluenții Bârladului și Prutului și pe unele râuri din bazinele Mureșului și Oltului.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 05.09 – 06.09.2017 a fost în creştere, având valoarea de 2700 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Calafat şi în scădere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 06.09 – 07.09.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale râurilor: Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, cursul Someșului și cursul superior al Prutului, unde vor fi în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Bârlad, cele din Dobrogea, cursul mijlociu și inferior al Prutului și afluenții acestuia, unde vor fi relativ staţionare.
Sunt posibile mici creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din nordul, nord-vestul, nord-estul, centrul țării și zonele de munte datorită precipitațiilor sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (2700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Bechet şi în scădere pe sectorul Corabia – Tulcea.