Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 07.07.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
06.07.2022 ora 07.00 – 07.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Olt, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Bistrița, Suceava, Moldova, bazinele superioare ale Someşului, Târnavelor şi Mureşului, bazinele superioare și mijlocii ale Jiului și Argeșului, bazinul superior al Ialomiței, cursurile superioare ale Jijiei şi Bârladului şi numai prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Begăi, Timişului şi Bârzavei.
Pe râurile din bazinele: Caraş, Nera, Cerna şi din bazinele superioare ale Begăi, Timişului şi Bârzavei, debitele au fost în scădere, iar pe celelalte râuri au fost relativ staționare.
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-50%, mai mari (50-90% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mic, Suceava, pe afluenții Prahovei, pe cursurile superioare ale Moldovei, Bistriței Trotuşului, Buzăului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișuri, Târnave, Bistra, Moravița, Nera, Cerna, Siret (exceptând Suceava, cursurile superioare ale Moldovei, Bistriței, Trotuşului şi Buzăului), cursurile superioare şi mijlocii ale Vedei şi Argeşului, pe unii afluenţi ai Oltului inferior şi pe unele râuri din Dobrogea.
În interval au fost emise două AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este  în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 37 din 06.07.2022.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 06.07.2022 – 07.07.2022 a fost în creştere, având valoarea de 3100 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Giurgiu și în scădere pe sectorul Oltenița – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
07.07.2022 ora 07.00 – 08.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere datorită precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă și propagării exceptând râurile din bazinele: Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Jiului, Oltului, Buzăului, Rm. Sărat, Putnei, Trotuşului, Bistriței, Moldovei, Sucevei unde vor fi în scădere, iar pe râurile din bazinele Tur, Lăpuş, Crasna, Barcău, Crişuri, Vedea şi cele din Dobrogea debitele vor fi staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, mai ales pe cele din estul, centrul și nordul țării datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, însemnate cantitativ, prognozate.
Rămâne  în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 37 din 06.07.2022.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar (3100 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere la Gruia, în creștere pe sectorul Calafat – Cernavodă și relativ staționare pe sectorul Hârşova – Tulcea.