Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 07.08.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 07.08.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeş, Ialomiţa, bazinul mijlociu şi inferior al Oltului şi cele din Dobrogea, unde au fost relativ staţionare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinul superior al Ialomiței și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe cursurile superioare ale Crasnei, Mureşului şi Timişului, pe  unele râuri din bazinele hidrografice: Someș (Ilișua, Lonea, Fizeș, Lăpuș), Crișul Negru (Crișul Pietros, Valea Roșie, Holod, Teuz), Crișul Repede (Iad, Borod), Mureș (Comlod, Iara, Râul Alb, Vișa, Domald, Secaș, Râul Mare, Râul Galben), Râul Doamnei, Vâlsan, Olt superior și mijlociu (Cașin, Homorod, Vârghiș, Hârtibaciu), pe Bârzava şi Jijia.
În interval au fost emise 15 ATENȚIONARI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 06.08 – 07.08.2017 a fost în scădere, având valoarea de 3500 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Tr.Măgurele şi în creştere pe sectorul Zimnicea – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 07.08 – 08.08.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării, exceptând râurile din bazinul Vedei, bazinele mijlocii şi inferioare ale Argeşului, Ialomiţei, bazinul inferior al Oltului şi cele din Dobrogea, unde vor fi relativ staţionare.  
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efect de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din jumătatea de nord a ţării, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia –  Giurgiu şi în creştere pe sectorul Olteniţa – Tulcea.