Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.08.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.08.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Vedea, bazinele inferioare ale Mureșului, Jiului și Oltului, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului și Ialomiței, cursul mijlociu și inferior al Prutului și râurile din Dobrogea, unde au fost staționare.
În interval s-au înregistrat scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efect de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite chiar cu depășiri ale COTELOR DE APĂRARE pe unele râuri din zonele de deal și munte din centrul, sudul și estul țării datorită precipitațiilor sub formă de aversă, prognozate.
În interval s-au situat la COTA DE PERICOL râul Olteţ la s.h. Nistoreşti (200)-jud.GJ şi  peste  COTELE DE ATENŢIE râurile la staţiile hidrometrice: Latoriţa - Gura Latoriţei (205+19)-jud.VL şi Crasna-Vineţeşti (340+10)-jud VS. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele superioare ale Jiului, Ialomiței, Moldovei, Bistriței și Buzăului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe  unele râuri din bazinele hidrografice: Someș (Ilișua, Lonea, Fizeș, Lăpuș), Mureș (Comlod, Râul Alb, Vișa, Secaș, Râul Mare, Râul Galben), pe Crasna, Bistra, Bârzava şi pe cursurile superioare ale Siretului, Prutului și Jijiei.
În interval au fost emise o AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate nr.3 şi patru ATENȚIONARI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate nr.4, nr.5, nr.6 şi nr.7.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 07.08 – 08.08.2017 a fost în scădere, având valoarea de 3400 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe scădere Gruia - Giurgiu şi în creştere pe sectorul Olteniţa – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 08.08 – 09.08.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării,, exceptând râurile din bazinele superioare ale râurilor: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Bistriţa, Moldova şi Suceava, unde vor fi în scădere. Pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea debitele vor fi staţionare.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efect de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte din sudul şi centrul ţării, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, prognozate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia –  Olteniţa şi în creştere pe sectorul Călăraşi – Tulcea.