Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 08.08.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 07.08.2022 ora 07.00 – 08.08.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare exceptând râurile din bazinele: Someş, Mureş (exceptând Arieșul), Ialomița, Siret (exceptând râurile din bazinele: Moldova, Suceava şi Bârlad), Prut (exceptând cursul superior) şi cursul superior al Oltului unde au fost în scădere.
  S-au înregistrat scurgeri pe versanti, torenți pâraie şi creşteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi de munte, în special pe cele din sud-vestul țării.
Debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-80% din normalele lunare, mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele: Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Timiş, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Amaradia, Suceava, Moldova, Bârlad, Jijia, bazinele superioare ale Crișului Alb, Argeșului, afluenții din bazinele mijlocii și inferioare ale Crișului Negru, Târnavei Mari, Oltului, Bistriței (afluent al Siretului) și pe cursul superior al Siretului.
În interval au fost emise trei ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 07.08.2022 – 08.08.2022 a fost în scădere, având  valoarea  de 2000  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Bechet, în creștere ușoară pe sectorul Corabia – Galați și staționare pe sectorul Isaccea – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 08.08.2022 ora 07.00 – 09.08.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale Someşului, Mureşului şi Siretului, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide şi creşteri mai importante de debite şi niveluri pe unele râuri mici din zonele de deal și munte cu precădere din nordul, vestul şi centrul țării, datorită precipitațiilor sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (1950 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi relativ staționare.