Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 08.03.2019
ora 07.00 – 09.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând unele râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crișul Negru, Crişul Alb, Arieș, Bega, Timiş, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și cele din bazinele superioare ale Mureşului şi Oltului  unde au fost  în creștere datorită efectului combinat al precipitaţiilor căzute, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte și propagării și numai prin propagare pe cursul inferior al Mureșului.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90 % din valorile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur,  Cibin, bazinele superioare ale Carașului, Nerei şi Cernei  și pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Sucevei şi Moldovei. 
Formațiunile de gheață (predominant gheaţă la mal) au fost în diminuare, restrângere şi eliminare, fiind prezente numai în bazinele superioare ale Mureşului, Bistriţei şi Lotrului.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08 – 09.03.2019 a fost în creștere având valoarea de 4900 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia şi pe sectorul Olteniţa – Tulcea, în creștere pe sectorul Calafat – Zimnicea şi staționare la Giurgiu.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 09.03.2019
ora 07.00 – 10.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte și propagării, pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieş, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna şi pe cele din bazinele superioare ale Mureşului, Oltului şi ale afluenţilor de dreapta ai Siretului. Pe celelalte râuri debitele vor fi relativ  staționare, exceptând cursul inferior al Mureşului unde vor fi în creştere prin propagare.
Formațiunile de gheață (predominant gheaţă la mal) existente vor fi în restrângere, diminuare și eliminare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (5000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat şi Cernavodă – Tulcea, în creştere pe sectorul Bechet – Olteniţa și staţionare la Călăraşi.