Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.07.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
08.07.2022 ora 07.00 – 09.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Mureșului, Oltului, Vedei, cursurile inferioare ale Jiului și Argeșului, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Nera, Cerna, Ialomița, Bârlad, cele din Dobrogea, afluenții Jiului și Prutului mijlociu și inferior, bazinele superioare ale Vișeului, Izei, Someșului, Mureșului, Timișului, Bârzavei, Carașului, Vedei și bazinul superior și mijlociu al Argeșului, unde au fost relativ staționare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele superioare ale Vișeului, Someșului Mare, Mureșului, Begăi, Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei, Motrului și pe unii afluenți ai Mureșului din județul Hunedoara, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă.
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-50%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe unii afluenţi ai Moldovei (Ozana), Bistriţei (Neagra, Cracău) şi Trotuşului (Uz şi Asău) și pe unii afluenţi din bazinul inferior al Argeșului și din bazinul superior Ialomiței şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Târnave, Bistra, Moravița, Nera, Râul Doamnei, Rm. Sărat, Bârlad, Jijia, unii afluenți ai Oltului, cursurile Siretului, Prutului și pe unele râuri din Dobrogea.
În interval a fost emisă o ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
A fost în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 39 din 08.07.2022, până la ora 24:00.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 08.07.2022 – 09.07.2022 a fost în scădere, având valoarea de 3000 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat, în creștere pe sectorul Bechet – Călărași și relativ staționare pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
09.07.2022 ora 07.00 – 10.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Someșului, Mureșului, Oltului și Argeșului, unde vor fi în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Someșul Mare, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Bârlad, cele din Dobrogea, bazinele superioare ale Someșului Mic, Crișurilor, Arieșului, Mureșului și bazinul mijlociu și inferior al Prutului, unde vor fi staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, mai ales pe cele din sud-vestul și centrul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate sub formă de aversă.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (2800 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Corabia, în creștere pe sectorul Tr. Măgurele – Isaccea și staționare la Tulcea.