Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.08.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 08.08.2022 ora 07.00 – 09.08.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare exceptând râurile din bazinele hidrografice: Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera şi Cerna, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării. 
Pe cursul inferior al Mureșului, debitele au fost în scădere.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite s-au produs pe unele râuri mici din Maramureș, Transilvania, Banat și Crișana, ca urmare a precipitațiilor înregistrate sub formă de aversă și cu caracter torențial, izolat mai însemnate cantitativ. 
Debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-80% din normalele lunare, mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele: Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Târnava Mare, Timiş, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Amaradia, Suceava, Moldova, Bârlad, cursul Tazlăului, cursul superior al Siretului, unii afluenți din bazinul mijlociu și inferior al Oltului și din bazinul superior al Argeșului.
În interval a fost emisă o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate și cinci ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Sălăuța la stația hidrometrică Romuli (80+20)-jud. BN.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 44 din 08.08.2022.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 08.08.2022 – 09.08.2022 a fost în scădere, având  valoarea  de 1950  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Isaccea – Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat – Galați. 
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 09.08.2022 ora 07.00 – 10.08.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someșul Mic, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Crișurilor și Bistriței, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării. 
Pe cursul inferior al Mureșului, debitele vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundații locale și creșteri mai importante de debite și niveluri și pe alte râuri din zonele de deal și munte, mai ales pe cele din nordul, centrul și estul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă, cu caracter torențial și propagării.
Se menține în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 44 din 08.08.2022.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staţionar (1950 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi scădere pe sectorul Gruia – Calafat, în creştere pe sectorul Bechet – Isaccea şi staţionare la Tulcea.