Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.10.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.10.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitaţiilor înregistrate şi propagării pe cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor din bazinele hidrografice: Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Siret şi pe râurile din Dobrogea.
Pe celelalte râuri debitele au fost relativ staţionare, exceptând râurile din bazinele: Bega, Timiș, Bârzava și cursurile superioare ale râurilor: Jiu, Olt, Vedea, Argeș și Ialomița, unde au fost în scădere uşoară. 
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie si creşteri însemnate de niveluri şi debite s-au produs pe unele râuri din bazinul Siretului şi pe cele din Dobrogea.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul şi peste mediile lunare) în bazinele: Bârzavei, Prahovei, Buzăului, pe cursul superior al Vișeului, pe afluenții Oltului superior și mijlociu, pe cei ai Argeșului inferior și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele  Bârladului şi Jijiei, precum şi pe unii afluenţi ai Mureşului inferior.
Este în vigoare ATENŢIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 38 din 07.10.2017.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08 – 09.10.2017 a fost în scădere,  având  valoarea  de  3400  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii  octombrie  (3850 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 09.10.2017 – 10.10.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale râurilor: Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna și Siret, unde vor fi în creștere prin propagare. Pe cursurile superioare și mijlocii ale Jiului, Oltului, Vedei, Argeșului, Ialomiței, Buzăului, Rm. Sărat, Putnei, Siretului și pe râurile din Dobrogea, debitele vor fi în scădere.
Sunt posibile mici creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte din nordul, centrul și estul ţarii datorită precipitaţiilor slabe cantitativ, prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (3400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere.