Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.11.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 09.11.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Begăi, Timișului și Jiului, unii afluenți de dreapta ai Oltului inferior, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor înregistrate. Pe cursul superior al Prutului, debitele au fost în scădere ușoară.
Mici creșteri de niveluri și debite datorită precipitațiilor slabe, căzute în interval, s-au produs și pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Crișul Negru, Crișul Alb, bazinul inferior al Mureșului, bazinele superioare ale Argeșului, Ialomiței, Buzăului și din zona montană.
Debitele se situează în general între 30-90%, mai mari (în jurul şi peste mediile multianuale lunare) pe râurile în bazinele: Vişeu, Iza, Someșul Mic, Crişul Repede, Prahova, Buzău, Putna, Rm. Sărat, bazinul superior al Bistriței, pe unii afluenți ai Oltului superior și mijlociu, Argeșului inferior și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice ale Cernei, Bârladului și bazinul superior al Timișului.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 08.11 – 09.11.2017 a fost în scădere, având valoarea de 4100 m3/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia - Corabia şi în creştere pe sectorul Tr. Măgurele – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 09.11.2017 – 10.11.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor: Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, bazinul superior și mijlociu al Jiului, unde vor fi în creștere datorită propagării și bazinele superioare ale Ialomiței, Buzăului și râurile din Dobrogea, unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate. În bazinele superioare ale râurilor: Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și Prut debitele vor fi în scădere.
Sunt posibile creșteri de niveluri și debite pe unele râuri din centrul, sudul și estul țării datorită precipitațiilor prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia –Zimnicea şi în creştere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.