Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 10.03.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 10.03.2017 ora 07.00

a) RÂURI 
Debitele au fost relativ staționare, exceptând cursul mijlociu și inferior al Prutului unde au fost în scădere.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș și pe cele din bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Mureșului, Begăi, Timișului și Bârzavei s-au înregistrat mici creșteri de niveluri și debite datorită precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării și numai prin propagare pe cursurile inferioare ale Trotușului, Putnei, Rm. Sărat și Buzăului.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, izolat pod de gheaţă) au fost în diminuare, restrângere și eliminare, fiind prezente în bazinele superioare ale râurilor Bistrița și Trotuș.
Se menţin aglomerările de gheaţă formate anterior pe râul Moldova, la staţia hidrometrică Fundu Moldovei pe o lungime de 200 de metri și s-a format o nouă aglomerare de ghețuri pe râul Bistrița, aval 500 de metri de stația hidrometrică Dorna Giumalău, pe o lungime de 200 de metri.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Moldova, Bistrița, Putna, Rm. Sărat, Buzău, Crasna mijlocie, bazinele superioare ale Crișului Repede, Crișului Negru, Mureșului și Arieșului, bazinul superior și mijlociu al Oltului și cursurile superioare ale Begăi și Timișului.  
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 09.03 – 10.03.2017 a fost în creştere, având valoarea de 7300 m3/s, situându-se peste media  multianuală  a  lunii  martie  (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier nivelurile au fost în creştere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele şi Cernavodă – Tulcea şi relativ staţionare pe sectorul Zimnicea – Călăraşi.


Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 10.03– 11.03.2017  ora 07.00

a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Argeș, Ialomița, afluenții de dreapta ai Siretului (Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Putna, Rm. Sărat, Buzău), bazinul inferior al Oltului și bazinele superioare ale Begăi, Timișului, Bârzavei și Jiului și cele din Dobrogea unde vor fi în ușoară creștere datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării. 
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, izolat pod de gheaţă) vor fi în restrângere, diminuare şi eliminare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.

b) DUNĂRE    
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (7800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier nivelurile vor fi în creștere pe sectorul Gruia – Cernavodă și staționare pe sectorul Hârşova – Tulcea.