Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 10.04.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
09.04.2022 ora 07.00 – 10.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Bistrița, Moldova, Suceava, bazinele superioare şi mijlocii ale Jiului, Oltului şi Argeşului şi cursul superior al Prutului, iar pe celelalte au fost în general staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30 – 80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, bazinul superior și mijlociu al Arieșului, bazinele superioare ale Târnavelor, Modovei și Bistriței (afluent al Siretului) și sub 30% din normalele lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Rm. Sărat, Bârlad, Tazlău, afluenții din bazinul inferior al Jiului și afluenții din bazinul Prutului.
Este in vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ NR.12, până la ora 12:00.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 09.04.2022 – 10.04.2022 a fost staționar, având valoarea de 5800 m3/s, sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
10.04.2022 ora 07.00 – 11.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a efectului combinat al precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Siret (exceptând Bârladul) şi bazinele superioare şi mijlocii ale Oltului, Argeşului şi Ialomiței și relativ staționare pe celelalte râuri. 
Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu efecte de inundații locale și creșteri semnificative de niveluri și debite cu depășirea COTELOR DE ATENȚIE pe unele râuri mici din nordul, centrul şi vestul țării datorită precipitațiilor lichide sub formă de aversă prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staţionar (5800 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în general în creștere, exceptând stația hidrometrică Gruia unde vor fi în scădere.