Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 10.07.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
09.07.2022 ora 07.00 – 10.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursul superior al Prutului, cursul mijlociu și inferior al Jiului și cursurile inferioare ale Bârzavei, Carașului, Nerei și Cernei unde au fost în ușoară creștere datorită propagării, iar pe râurile din bazinul Bârlad, pe afluenții Prutului și pe cele din Dobrogea au fost staționare.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite s-au produs pe unele râuri mici din centrul țării datorită precipitațiilor înregistrate sub formă de aversă și cu caracter torențial, izolat mai însemnate cantitativ. 
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-50%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe unii afluenţi ai Moldovei (Ozana), Bistriţei (Neagra, Cracău) şi Trotuşului (Uz şi Asău) și pe unii afluenţi din bazinul inferior al Argeșului și din bazinul superior al Ialomiței şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Târnave, Bistra, Moravița, Nera, Râul Doamnei, Rm. Sărat, Bârlad, Jijia, unii afluenți ai Oltului, cursurile Siretului, Prutului și pe unele râuri din Dobrogea.
În interval au fost emise trei ATENȚIONARE HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 09.07.2022 – 10.07.2022 a fost în scădere, având valoarea de 2800 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele și în ușoară creștere pe sectorul Zimnicea – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
10.07.2022 ora 07.00 – 11.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Bârlad, afluenții Prutului și cele din Dobrogea unde vor fi staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri pe unele râuri mici din zonele de deal și munte cu o probabilitate mai mare pe cele din centrul și nordul țării, ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă, cu caracter torențial, izolat mai însemnate cantitativ.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staţionar (2800 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea, staţionare la Giurgiu şi în creștere pe sectorul Olteniţa  –  Tulcea.