Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 11.05.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 10.05.2022 ora 07.00 – 11.05.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane aferente și propagării pe râurile din bazinele hidrografice Someșul Mic, Arieș, Târnave, Strei, Lotru, Cibin, bazinele superioare ale Crișurilor, Jiului și bazinele superioare și mijlocii ale Mureşului, Begăi, Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei și Cernei, iar pe cursul superior al Prutului și cursurile mijlocii și inferioare ale Sucevei și Trotușului, creșterile s-au datorat numai propagării.
Pe râurile din bazinele hidrografice Olt (exceptând Cibin și Lotru), Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Bistrița, Moldova, Bârlad, bazinele superioare ale Sucevei și Trotușului, afluenții Prutului și cele din Dobrogea, debitele au fost staționare, iar pe celelalte râuri au fost în scădere.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide, și creșteri importante de debite, s-au înregistrat pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, din vestul, sud-vestul și centrul țării, datorită precipitațiilor torențiale, sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ, căzute în interval. 
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someș (cu excepția Lăpușului), Crișul Repede, bazinul superior al Izei și cursul superior al Bistriței şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad,Jijia și pe cursul Tazlăului.
În interval au fost emise pentru fenomene hidrologice imediate două AVERTIZĂRI și opt ATENȚIONĂRI
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 10.05.2022 – 11.05.2022 a fost  în scădere, având valoarea de 4600 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost  în scădere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 11.05.2022 ora 07.00 – 12.05.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare pe râurile din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Argeș, Vedea, Ialomița, Siret, Prut și pe cele din Dobrogea.
Pe cursurile mijlocii și inferioare ale Crișurilor, Mureșului, Arieșului, Târnavelor, Begăi, Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei și Cernei debitele vor fi în creștere prin propagare, iar pe celelalte râuri vor fi în general în scădere.
Sunt posibile creșteri ușoare de debite și pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din centrul și sudul țării datorită precipitaților, sub formă de aversă, slab cantitativ, prognozate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (4500 m3/s).
În  aval  de  Porțile  de  Fier  debitele vor fi în scădere.