Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 11.12.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
10.12.2018 ora 07.00 – 11.12.2018 ora 07.00
 
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova și Bistriţa unde au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării. 
Izolat, s-au înregistrat creşteri uşoare de niveluri şi debite ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval şi evoluţiei formaţiunilor de gheaţă, pe unele râuri din nordul şi centrul ţării.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-80% din mediile multianuale lunare, mai mari pe râurile din bazinele: Suceava, Moldova, Trotuș, cursul mijlociu și inferior al Siretului şi pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb, Bistra, Moravița, Nera, Bârlad, Jijia și pe unele râuri din bazinul Mureșului (Comlod, Feernic, Secaș, Ampoi, Râul Mare, Râul Galben), bazinul mijlociu și inferior al Oltului și bazinele superioare ale Argeșului și Ialomiței.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, năboi, pod de gheață) au fost în diminuare și eliminare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 10 – 11.12.2018 a fost în creştere,  având  valoarea  de 3100  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii   decembrie  (5200 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii și relativ staționare pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
11.12.2018 ora 07.00 – 12.12. 2018 ora 07.00
 
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare.
Sunt posibile creşteri ușoare de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.
Formaţiunile de gheaţă se vor menține fără modificări importante.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (3200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere la Gruia, în scădere pe sectorul Calafat – Galaţi şi staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.