Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.07.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 11.07.2022 ora 07.00 – 12.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general relativ staționare, exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Mureșului și Timișului, unde au fost în scădere.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite s-au produs pe unele râuri mici din nordul, centrul și nord-estul țării, ca urmare a precipitațiilor înregistrate sub formă de aversă și cu caracter torențial, izolat mai însemnate cantitativ. 
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-60%, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Târnave, Timiș, Moravița, Nera, Cerna, Siret (exceptând cursurile superioare ale Moldovei, Trotuşului, Buzăului şi cursul superior şi mijlociu al Bistriţei), unii afluenţi ai Jiului, Oltului, Vedei şi pe unele râuri din Dobrogea.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 11.07.2022 – 12.07.2022 a fost staționar, având valoarea de 2800 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Giurgiu și în creștere pe sectorul Oltenița – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 12.07.2022 ora 07.00 – 13.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someșul Mare, unde vor fi în creștere, ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării și cursul inferior al Someșului, Timișului și cursul mijlociu și inferior al Mureșului, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri pe unele râuri mici din zonele de deal și munte cu o probabilitate mai mare pe cele din centrul și nordul țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate sub formă de aversă, cu caracter torențial, izolat mai însemnate cantitativ.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (2700 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat și Brăila – Tulcea și în scădere pe sectorul Bechet – Vadu Oii.