Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.08.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.08.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidragrafice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Trotuș, Buzău și cursul Siretului, unde au fost relativ staționare. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe unele râuri din bazinele hidrografice: Someș (Ilișua, Lonea, Fizeș și Lăpuș), Mureș (Comlod, Vișa, Domald, Secaș, Râul Mare), pe Crişul Repede, Bistra, Nera și bazinul superior al Crasnei.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 11.08 – 12.08.2017 a fost în creştere, având valoarea de 3100 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia şi pe sectorul Corabia – Tulcea şi în creştere pe sectorul Calafat – Bechet.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 12.08 – 13.08.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare ale Someșului Mic, Arieșului și Jiului, unde vor fi în creștere datorită precipitațiilor sub formă de aversă, prognozate.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveleri şi debite pe unele râuri din jumătatea de vest a țării, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.
Intră în vigoare Avertizarea hidrologică nr.  32.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (3400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Zimnicea şi în şi în scădere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.