Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.10.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 12.10.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, unde au fost în creștere ușoară datorită precipitațiilor înregistrate și propagării și râurile din bazinele hidrografice: Buzău, Rm. Sărat, Putna, cursul inferior al Mureșului, bazinele superioare ale Oltului și Prutului, bazinul mijlociu și inferior al Ialomiței și râurile din Dobrogea, unde au fost în scădere.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul şi peste mediile lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Prahova, Buzău, Putna, Rm. Sărat, pe cursurile superioare ale Vișeului și Crișului Negru, pe cursul inferior al Ialomiţei și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele Bârladului şi Jijiei, precum şi pe unii afluenţi ai Mureşului inferior, Oltului superior și Argeșului superior.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 11 – 12.10.2017 a fost staţionar,  având  valoarea  de  3400  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii  octombrie  (3850 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în scădere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 12.10.2017 – 13.10.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Buzău, Rm. Sărat, Putna, cursurile superioare ale Oltului și Prutului, cursul inferior al Ialomiței și râurile din Dobrogea, unde vor fi în scădere ușoară.
Sunt posibile creşteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte din nordul țării datorită precipitaţiilor slabe cantitativ, prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (3400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere la Gruia, în scădere la Calafat şi pe sectorul Olteniţa – Tulcea şi staţionare pe sectorul Bechet – Giurgiu.