Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.07.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 12.07.2022 ora 07.00 – 13.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Iza, Lăpuș, Crasna, Barcău și cursul inferior al Someșului, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării și cursurile inferioare ale Timișului și Bârzavei, unde au fost în scădere.
Mici creșteri de niveluri și debite s-au mai înregistrat pe unele râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Someșul Mare și bazinul superior al Turului, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă.
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-60%, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Târnave, Timiș, Moravița, Nera, Cerna, Siret (exceptând cursurile superioare ale Sucevei, Moldovei, Trotuşului, Buzăului şi cursul superior şi mijlociu al Bistriţei), unii afluenţi ai Jiului, Oltului, Vedei şi pe unele râuri din Dobrogea.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 12.07.2022 – 13.07.2022 a fost în scădere, având  valoarea  de 2700  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii  iulie  (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Călărași și în creștere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 13.07.2022 ora 07.00 – 14.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someșul Mare și bazinele superioare ale Lăpușului, Crasnei și Barcăului, unde vor fi în scădere și cursurile inferioare ale Lăpușului, Crasnei și Barcăului, unde vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri mici din zonele de deal și munte cu o probabilitate mai mare pe cele din nordul, nord – estul și centrul țării, ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar (2700 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creștere ușoară pe sectoarele Gruia – Calafat și Brăila – Tulcea și în scădere pe sectorul Bechet – Vadu Oii.