Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.08.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.08.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor sub formă de aversă, înregistrate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinul superior al Someșului Mic, bazinul superior al Jiului și afluenții din bazinele mijlocii și inferioare ale: Mureșului, Jiului și Oltului. 
Pe celelalte râuri debitele au fost relativ staționare, exceptând râurile din bazinele: Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Bistrița, Moldova, Suceava, cursul mijlociu și inferior al Oltului și cursul superior al Prutului, unde au fost în scădere ușoară.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale, creşteri de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri din vestul şi sud - vestul ţării, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ căzute în interval.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-80% din mediile multianuale lunare, mai mari în bazinul inferior al Jiului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe unele râuri din bazinele hidrografice: Someș (Ilișua, Lonea, Fizeș, Lăpuș și Cavnic), Mureș (Comlod, Vișa, Domald, Secaș, Râul Mare), pe Crişul Repede, Bistra, Nera și bazinul superior al Crasnei.
În interval a fost emisă o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ NR. 32 din 11.08.2017.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 12.08 – 13.08.2017 a fost în creştere, având valoarea de 3400 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere la Gruia şi în scădere pe sectorul Calafat – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 13.08 – 14.08.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor sub formă de aversă, prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, bazinele superioare ale Mureșului și Oltului și afluenții din bazinele mijlocii și inferioare ale Mureșului și Oltului. Pe celelalte râuri debitele vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din jumătatea de vest a țării și din zonele de deal și munte din celelalte zone, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE datorită precipitațiilor prognozate și propagării.
Se menține în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ NR. 32 din 11.08.2017 până pe 14.08.2017 ora 09:00.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (3500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Calafat, relativ staţionare pe sectorul Bechet – Călăraşi şi în scădere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.