Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.09.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 13.09.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staţionare, exceptând unele râuri din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, bazinele superioare ale Someșului, Crișurilor, Someșului Mic, Bistriței, Moldovei, Sucevei, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării și cursul superior al Prutului şi cursul mijlociu și inferior al Siretului, unde au fost în ușoară scădere.
Creşteri de niveluri şi debite s-au înregistrat și pe unele râuri mici din zonele de deal și la munte din bazinul Mureșului datorită precipitaţiilor căzute în interval sub formă de aversă.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe cursul inferior al Jiului, cursul superior al Prahovei, pe unii afluenți ai Oltului și Argeșului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe Râul Doamnei, cursul superior al Siretului, pe afluenții Bârladului și Prutului și pe unele râuri din bazinele Mureșului și Oltului..
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 12.09 – 13.09.2017 a fost staţionar, având valoarea de 3900 m3/s, situându-se peste media multianuală a lunii septembrie (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia şi în creştere pe sectorul Calafat – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 13.09 – 14.09.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, bazinele superioare ale Someșului, Crișurilor, Someșului Mic, Arieșului, Mureșului, Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei, Cernei, Jiului, cursul superior al Prutului şi cursul inferior al Siretului, unde vor fi în scădere uşoară.
Sunt posibile creşteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din nordul, nord-estul ţării și zonele de munte datorită precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Calafat şi în creştere pe sectorul Bechet – Tulcea.