Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 14.02.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 14.02.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârazava, Moravita, Caraş, Nera, Cerna, Jiu superior, unde au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării şi cele din bazinele: Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Bârlad şi cursul superior al Prutului unde au fost în scădere ușoară. 
Se situează peste COTA DE ATENŢIE râul Crasna la s.h.Domăneşti (400+30)-jud. SM.
Formaţiunile de gheaţă (preponderent gheaţă la maluri, nǎboi, izolat pod de gheaţă) prezente pe râurile din centrul și estul ţării s-au menținut fără modificări importante.
Debitele se situează în general la valori peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Someș, Mureș (exceptând Arieșul), Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Ialomița (exceptând Prahova), Prut, Bârlad, bazinele inferioare ale Izei și Oltului, unde au valori cuprinse între 30-90% din acestea.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 13.02.2018 – 14.02.2018 a fost în scadere, având  valoarea de 7500 m3/s,  peste  media  multianuală  a  lunii  februarie  (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Călărași – Hârșova, în creștere pe sectoarele Calafat – Oltenița și Galați – Tulcea și staționare pe sectorul Vadu Oii – Brăila.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 14.02.2018 – 15.02.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere pe râurile din jumătatea de sud a ţării ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării şi relativ staţionare pe celelalte râuri.
Sunt posibile creşteri mai importante de debite şi niveluri, cu situarea acestora în jurul COTELOR DE ATENŢIE, pe unele râuri din sudul şi sud-estul ţării, ca urmare a precipitaţiilor lichide mai insemnate cantitativ prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării. 
Se va mai situa la COTA DE ATENŢIE râul Crasna la s.h.Domăneşti (400)-jud. SM.
Formaţiunile de gheaţă (preponderent gheaţă la maluri, nǎboi, izolat pod de gheaţă) prezente pe râurile din centrul și estul ţării se vor menține fără modificări importante.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (7400 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet şi Cernavodă – Hârşova,  în creștere pe sectorul Corabia – Călăraşi şi staţionare pe sectorul Vadu Oii – Tulcea.