Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 14.03.2020 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
13.03.2020 ora 07.00 – 14.03.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din Dobrogea, afluenții Prutului și pe cele din bazinele hidrografice Putna, Rm. Sărat, Buzău și Bârlad unde au fost staționare.
Pe râurile din bazinele hidrografice Someșul Mare, Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș debitele au fost în ușoră creștere datorită precipitațiilor lichide căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri), existente izolat doar în bazinul superior al Bistriței au fost în restrângere și diminuare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someș (exceptând Someșul Mic), Crișul Negru, Mureș (exceptând cursurile mijlocii și inferioare ale Târnavelor), Bârzava, Caraș, Nera, Motru, Gilort, bazinele superioare ale Jiului, Prahovei, Sucevei, Moldovei, Buzăului, bazinul superior și mijlociu al Bistriței, pe unii afluenţi ai Oltului inferior (Olănesti, Luncavăţ), şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Bârlad, pe afluenții Prutului și pe unii afluenți ai Jiului inferior (Coșuștea, Amaradia, Raznic) şi ai Oltului mijlociu şi inferior (Pârâul Nou, Hârtibaciu, Cungrișoara, Beica).
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 13.03.2020 – 14.03.2020 a fost  în scădere,  având  valoarea  de  7100  m3 /s, peste media  multianuală a  lunii  martie  (6700 m3 /s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia - Calafat și în creștere pe sectorul Bechet – Tulcea.
 
    Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
14.03.2020 ora 07.00 – 15.03.2020 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, afluenții Prutului și Oltului inferior și cele din Dobrogea unde vor fi staționare, cursul mijlociu și inferior al Someșului și cursurile inferioare ale Sucevei, Moldovei, Bistriței și Trotușului unde vor fi în ușoară creștere datorită propagării.
Sunt posibile ușoare creșteri de debite pe unele râuri mici din sudul și sud-vestul țării datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării
Formațiunile de gheață (gheață la maluri), existente izolat doar în bazinul superior al Bistriței vor fi în diminuare și restrângere.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Bechet şi în creștere pe sectorul Corabia – Tulcea.

Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri